Ovulatie, wat is dat nou precies?

Ovulatie

Ovulatie wordt ook wel je eisprong genoemd en vindt gemiddeld 11 tot 14 dagen na je eerste ongesteldheid dag plaats, dit is per vrouw verschillend. Het eitje komt vrij en daalt af naar je baarmoeder, waar het eitje bevrucht kan worden door een zaadcel.

Wat is een LH piek?

Naarmate je eisprong dichterbij komt, maak je lichaam steeds mee oestrogeen aan en wordt de productie van het LH hormoon verhoogd. Hierdoor ontstaat een LH-piek. Je kan je LH-piek meten met een ovulatietest. Zo weet je dat je eisprong eraan zit te komen en dat het een goed moment is om te vrijen. Je bent het meest vruchtbaar op de dag dat je je LH-piek meet, maar ook de dagen er om heen. Nadat je je LH-piek hebt gehad vind de eisprong zo’n 24 tot 36 uur erna plaats.

Grafiek Ovulatie

Hoe weet je dat je ovulatie er aan zit te komen?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je eisprong eraan zit te komen en je dus vruchtbaar bent.

Lichamelijke symptomen

Je vaginale afscheiding verandert als je eisprong eraan zit te komen. Je afscheiding wordt elastischer en vloeibaarder. Het wordt ook wel omschreven als rauw ei. Sommige vrouwen kunnen er, door de afscheiding tussen duim en wijsvinger te houden, er lange draden van trekken. Dit wordt ook wel cervixslijm genoeg.

Is jouw afscheiding niet vloeibaarder en kun je er geen draden van trekken? Maak je geen zorgen. Iedere vrouw is anders. Maak je je toch zorgen? Dan kun je altijd een afspraak maken met je huisarts.

Ovulatietest

Met een ovulatietest kun je een LH-piek meten. Ongeveer 2 tot 2,5 dagen voor je eisprong is je LH-piek, deze dagen ben je het meest vruchtbaar. Het hormoon zorgt ervoor dat je eicel rijpt en springt. Een ovulatietest doe je door het staafje in je urine te dopen. Binnen enkele minuten heb je resultaat.

Temperatuur opmeten

Wanneer je iedere ochtend je temperatuur meet, zul je zien dat je temperatuur 0,3 tot 0,5 graden stijgt na je eisprong. Heb je een stijging gemeten? Dan betekent dit dat je niet meer vruchtbaar bent. Het meten van je temperatuur voor een langere periode geeft dus inzicht in jouw cyclus.

Wanneer ben ik vruchtbaar?

6 dagen voor - onwaarschijnlijk

5 dagen voor - Laag

4 dagen voor - Beetje

3 dagen voor - Beetje

2 dagen voor - meest

1 dag voor - meest

Ovulatie - meest

1 dag na ovulatie - alleen eerste uren

Lees meer

[Welke ovulatietesten gebruiken]

[Welke temperatuurmeter]

Week 3 van je zwangerschap