Week 16 van je zwangerschap

Week 15 naar 16

Lengte: 10 cm

Gewicht 70 gram

Ontwikkeling van je baby in week 16

Geslacht

De geslachtsorganen zijn zichtbaar. Vanaf nu kun je (met een beetje geluk) op de echo zien of je een jongen of een meisje verwacht. Spannend!

Oefenen ademhalingsbeweging

Via jouw bloed krijgt de baby zuurstof binnen. Je baby kan namelijk niet ademhalen in je buik. Wel oefent hij de ademhalingsbeweging door vruchtwater in zijn longen te brengen en het daarna weer naar buiten te brengen.

Gezichtspieren

De spieren in het gezichtje werken. Dat betekent dat je baby nu kan fronsen, lachen en zelfs boos kan kijken. Als je een echo laat maken kun je de gezichtsuitdrukking vaak ook zien. Goed kijken dus!

Je baby kan horen

Je baby kan vanaf nu jouw stem horen. Maar dat niet alleen: ook luistert je baby met je mee als je naar de radio luistert en tv kijkt. Alle geluiden die je baby hoort vanuit de baarmoeder zijn, als je baby straks geboren is, vertrouwd en zul je zien dat je baby hier rustig van wordt.

Huidsmeer

Zo rond 4 a 5 maanden van je zwangerschap ontstaat huidsmeer. Dit is een dik, vettig en wit laagje dat zoetig ruikt en wordt ook wel Vernix genoemd. Dit laagje beschermt het huidje van je baby en het laat het geboorteproces makkelijker verlopen. Bij de geboorte zie je het huidsmeer ook nog goed zitten. Laat het witte en vettige laagje lekker zitten op het huidje van je baby, want dit beschermt je baby tegen infecties. Het huidsmeer trekt vanzelf weg, meestal na twee dagen zie je er niks meer van.

Zwangerschapssymptomen week 16

Als goed is voel je je weer een stuk beter! Je bent inmiddels al meer gewend aan het feit dat je zwanger bent en je hebt je energie weer terug. Ook hoef je minder vaak naar de wc. Dat is fijn!

Vanaf week 16 t/m week 18 kun je een vruchtwaterpunctie laten doen.

Pretecho

Wordt het een jongetje of een meisje? Vanaf week 16 kun je met een beetje geluk het geslacht van je baby al zien. Spannend!

Je eerst volgende echo is alleen pas in week 20, dat betekent nog vier weken wachten. Dat is lang! Daarom kiezen veel vrouwen ervoor om in week 16 een pretecho te laten maken. Dit is een extra echo die je zelf moet betalen. Wel kun je dan met een beetje geluk wel al het geslacht van je baby zien! Houdt er wel rekening mee dat er ook een kans bestaat dat het geslacht nog niet goed te zien is, bijvoorbeeld doordat je baby met zijn benen bij elkaar ligt of met zijn rug naar je toe licht.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer