Week 27 van je zwangerschap

Week 26 naar 27

Lengte: 33 cm

Gewicht: 720 gram

Ontwikkeling van je baby in week 27

Trimester 3 gaat van start in week 27 en duurt tot aan je bevalling. De laatste weken van je zwangerschap staan voor de deur. In het laatste trimester gaat je baby een mega groeispurt maken en zal je buik flink gaan groeien. Om je een idee te geven (dit is gemiddeld genomen):

  • Je baby groeit van 35 cm naar +- 50 cm
  • Het gewicht van je baby groeit van 900 gram naar 3400 gram

Een ander bijzondere ontwikkeling vanaf week 27 is dat je baby zijn ogen kan openen, net als jij!

Maak contact met je baby

Rond deze week kun je echt contact maken met je baby en zul je merken dat je baby op jou reageert. Je kan zelfs met ‘m spelen, door bijvoorbeeld je hand op je buik te leggen en zachtjes te drukken. Of als hij lekker in je buik aan het schoppen is, op de plek zachtjes terug te duwen.

Luister het hartje

Super leuk! Je kan het hartje van je baby luisteren. Zo doe je dat: zet een keukenrol op je buik en aan je oor en je hoort het hartje van je baby kloppen. Ben je niet zó lening, dan kun je ook een speciale toeter kopen.

Zwangerschapssymptomen week 27

Een veel gehoorde kwaal in het laatste trimester is vocht vasthouden. Dit gebeurt bij zo’n 80(!) procent van de vrouwen. Grote kans dus, dat jij hier ook last van gaat krijgen. Je krijgt last van dikke voeten, enkels en benen. Maar ook je armen, handen en je gezicht kunnen opzwellen door het overschot aan vocht in je lichaam. Deze klachten zijn vooral erg vervelend, maar in principe kan het geen kwaad.

Lees meer over vocht vasthouden

Goed om te weten: Na de geboorte verdwijnt alle extra vocht vanzelf weer uit je lichaam (Gelukkig!)

Voorbereidingen

De laatste weken zijn aangebroken! Nog even geduld en dan heb je je baby in je handen. Zo leuk! Heb je je babyuitzet al helemaal in orde? Heb je al een babynaam?

  • Babyuitzet
  • Babynaam
  • Geboortekaartje

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer