Week 4 van je zwangerschap

Week 3 naar 4

Een spannende week! Aan het eind van deze week zou je normaal gesproken ongesteld moeten worden. Blijft je menstruatie uit? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zwanger bent. Je kan een zwangerschapstest doen als je een dag over tijd bent.

Een zwangerschapstest doen

Je kan een zwangerschapstest het beste uitvoeren in de ochtend. Als je zwanger bent maakt je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een verticaal streepje (dat samen een plusje maakt) op de zwangerschapstest tevoorschijn komt.

Omdat de zwangerschap nog zo pril is, maakt je lichaam nog maar weinig HCG hormonen aan. HIerdoor kan het zijn dat je slechts een héél licht verticaal streepje ziet verschijnen, die misschien wel amper te zien is. Dit betekent wel dat je zwanger bent.

Is je streepje bijna niet leesbaar? Doe dan over 3 dagen nog een zwangerschapstest en je zult zien dat er dan een dikkere verticale lijn tevoorschijn komt.

Goed om te weten: Het verticale streepje (hoe licht het streepje ook is) kan alleen getoond worden als je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaak.

Zwangerschapssymptomen week 4

Bij mij waren de symptomen bijna gelijk als wanneer ik ongesteld moest worden. De dagen voordat ik ongesteld zou moeten worden kreeg ik (zoals altijd) meer zin om te snoepen en had ik last van stemmingswisselingen. Wel had ik meer last van buikkrampen en een lichte tinteling in mijn borsten. Ook had ik last van meer afscheiding, waardoor ik iedere keer dacht dat mijn ongesteldheid was begonnen. Maar iedere keer als ik in mijn slipje keek, was er geen bloed, maar slechts wat afscheiding.

Welke symptomen je ervaart is voor iedere vrouw anders. Het kan ook zijn dat je helemaal geen symptomen ervaart. Vaak als je terugdenkt, besef je pas dat je inderdaad bepaalde symptomen hebt ervaren, maar op het moment het niet echt door had.

Het meest duidelijk symptoom dat je zwanger bent is, dat je overtijd bent. Daarnaast kun je last hebben van:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Pijnlijke borsten
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer