Week 6 van je zwangerschap

Week 5 naar 6

Ben je al een beetje gewend aan het feit dat je zwanger bent? Voor mij voelde het zo onwerkelijk om zwanger te zijn. Je voelt nog niks, je ziet nog niks, maar je moet je wel anders gaan gedragen (lees: gezond eten, geen alcohol meer). Na de blijdschap van de positieve tekst, voelde ik me de weken daarna ook erg onzeker. Vragen als - is het kindje wel gezond? Krijg ik geen miskraam? - spookte door mijn hoofd. Ik vond het daarom moeilijk om me helemaal over te geven aan de blijdschap. En plannen maken voor de babykamer en het verzinnen van een leuke naam, daar wachtte ik ook nog even mee.

Ontwikkeling van je baby in week 6

Het is zo bizar, maar het hartje van je baby gaat al kloppen in de zesde week van de zwangerschap. Ik had het geluk dat ik in week 6 al een echo mocht laten doen. Het babytje (je kan het haast geen baby noemen, haha) is nog zo piepklein, maar je ziet al wel een piepklein hartje kloppen. Heel bijzonder.

  • Het hartje begint met kloppen
  • Piepklein stompjes groeien aan de zijkant, de armpjes en beentjes
  • Beginnende oogjes
  • De basis voor de maag, darmen, nieren en longen en bloedvaten worden gelegd

Zwangerschapssymptomen week 6

Je zult steeds meer aan je lichaam merken dat je zwanger bent. Er zijn verschillende symptomen die je kunt ervaren. Welke symptomen je precies ervaart verschilt per persoon. Voel of merk je nog helemaal niks? No worrys, wees juist blij. Hoe lekker als je geen kwaaltjes hebt tijdens je zwangerschap.

  • Gespannen borsten
  • Moe
  • Vaak plassen
  • Misselijkheid
  • Stemmingswisselingen
  • Zim om te eten of andere smaak
  • Hoofdpijn
  • Meer afscheiding

Zwangerschap kwaaltjes

Misselijk

Een veelgehoorde kwaal is misselijkheid aan het begin van de zwangerschap. De misselijkheid kan op ieder moment van de dag opkomen: in de ochtend, overdag of zelf s’nachts. Dit verschilt per vrouw. Het zwangerschapshormoon (HCG) is de boosdoener van de misselijkheid. Wanneer je lichaam gewend is aan het zwanger zijn en je hormoonhuishouding ietsmeer in balans is, dan gaat de misselijkheid vaak vanzelf over. Dit is meestal rond 12 tot 16 weken.

Ik had zelf geen last van misselijkheid. Dus dat kan ook!

Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Als je in de ochtend misselijk bent, eet dan rustig en in kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld een beschuitje of een cracker en drink thee. Wordt je misselijk van drinken, eet dan eerst wat, en andersom.

Pijnlijke en gevoelige borsten

Ook pijnlijke borsten behoren tot de eerste zwangerschapssymptomen. Ook dit wordt veroorzaakt door het HCG hormoon. Je melkklieren in je borsten zijn al vroeg actief, en maken zich klaar voor het geven van borstvoeding. Mits je dit wilt natuurlijk. Je borsten kunnen het gehele eerste trimester gevoelig blijven.

Hoe kan je pijnlijke borsten verlichten?

Door een goede zwangerschapsbeha te dragen kun je de pijn verminderen. Ze geven je borsten een goede ondersteuning en je voorkomt dat de huid en het bindweefsel onnodig uitrekken.

Je eetlust

Eten, eten, eten! Ik kon zelf de hele dag door alleen maar aan eten denken. Normaal gezien snoep ik niet, eet ik slechts drie keer per dag en kan ik mij super goed beheersen als ik trek heb. Maar nu had ik de hele dag alleen maar honger, en vooral snoephonger. Super irritant. Het kan ook zijn dat je eetlust veranderd en je ineens hele andere dingen dan normaal lekker vind. Of de raarste combinaties, die smaken je ineens heel goed. Er is geen verklaring voor deze veranderende eetlust. Zolang je ervoor zorgt dat je gezond en gevarieerd blijft eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je er maar lekker van genieten!

Moet je voor twee eten tijdens je zwangerschap?

Ook al heb je de hele tijd zin om te eten. Je hoeft niet heel veel meer te eten dan dat je voor je zwangerschap at. Wat ik heb gelezen is het zo’n 200 tot 300 calorieen extra per dag. Zorg er voor dat je gezond en afwisselend eet met voldoende voedingsstoffen.

Je gewicht neemt toe

Zwaarder worden tijdens je zwangerschap hoort erbij. Je komt gemiddeld 10 tot 12 kilo aan wanneer je gezond eet en voldoende beweegt. De toename in gewicht heeft te maken met de groei van de baby, het vruchtwater, hormonen, hoeveel je eet. Maar heeft ook te maken met het gewicht voor je zwangerschap.

  • 1 tot 3 maanden, gemiddeld 1 tot 2 kilo
  • 3 tot 6 maanden, gemiddeld 6 kilo
  • 6 tot 9 maanden, gemiddeld 3 a 4 kilo

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer