Week 7 van je zwangerschap

Week 7 naar 8

Aan de buitenkant kun je nog niet zien dat je zwanger bent, maar van binnen groeit je baby hard. Ongeveer 1 mm per week. Je baby krijgt steeds meer de vorm van een echt mini mensje.

De eerste weken van de zwangerschap gingen voor mijn gevoel super langzaam voorbij. Ik was echt aan het wachten totdat het eerste trimester voorbij zou zijn. Het is zo raar om zwanger te zijn terwijl niemand het weet, je niets voelt of ziet. Wel had ik last van zwangerschapssymptomen:

  • Stemmingingswisselingen: uit het niets kon ik ineens super fel reageren naar mijn partner. Gelukkig konden we er na vaak om lachen.
  • Honger: De hele dag door dacht ik aan eten en was ik aan het bedenken wat voor lekkers ik kon maken. Heel irritant.
  • Vaak plassen: Vaak naar de wc. Dit was het minst erge kwaaltje, haha.
  • Moe: Overdag voelde ik mij goed. Maar zodra het avond werd, zo rond 20.00 uur, was ik klaar met de dag en ging ik al lekker vroeg slapen. Voordeel is dat je dan ook vroeg wakker wordt. In de ochtend ging ik dan vaak een rondje hardlopen. Want s avonds had ik daar echt geen zin meer in.
  • Lengte: zo groot als een bosbes (ongeveer 6 mm)

Ontwikkeling van je baby in week 7

  • Je baby heeft armen
  • Het gezichtje krijgt steeds meer vorm, er zijn ogen, neus, neusgaten en een mond
  • Het hoofdje is in verhouding tot het lichaam nog erg groot
  • Het hartje van je baby kun je vanaf nu zien kloppen

Nog even geduld en je mag je eerste echo laten maken en het hartje van je baby zien kloppen. Je eerste echo vindt gemiddeld plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap.

Afspraak maken met de verloskundige

Heb je al een afspraak gemaakt met een verloskundige? Lees hier wat je allemaal in gang moet zetten als je zwanger bent. Lees meer.

Bloedverlies tijdens eerste weken

Je kan wat bloed verliezen in de eerste weken van je zwangerschap. Dit hoeft niet altijd iets slechts te betekenen. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals innesteling, het knappen van een bloedvaatje in de baarmoedermond. Dit komt doordat de wand nog niet goed doorbloed is waardoor er een kleine bloeding kan ontstaan: een druppeltje of licht rode afscheiding. Als je hier vaak last van hebt of veel bloed verliest dan kun je contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer