DIY babynestje

Hoe maak je zelf een babynestje?

Babynestjes zijn tegenwoordig helemaal hot en super handig. Het is een matrasje met rondom opstaande randen waar je baby lekker in kan liggen. Omdat het lekker knus aanvoelt, voel je baby zich veilig in een babynestje. Je kan ‘m eigenlijk over voor gebruiken: in de box, de vloer, het ledikant of de weg. Ook is het ideaal om mee te nemen voor onderweg.

Babynestjes zijn er in allerlei kleuren en de leukste printjes verkrijgbaar. Maar nog leuker om ‘m zelf te maken en je eigen stoffen te kiezen.

Stap 1: Benodigdheden aanschaffen

Kies een mooie stof waar je het nestje van wilt maken. Eén stof voor de binnenkant en één stof voor de buitenkant. Je kan hiervoor het beste een katoenen stof nemen.

  • Stof voor de binnen- en buitenkant
  • Vulling voor de bodem, bijv. Fiberfill 100 gram
  • Vulling voor het nestje, bijv. Een kussenvulling
  • Passende garen
  • Koord
  • Papier om je patroon op te tekenen (patroonpapier, cadeaupapier, puinzakken)

Online stoffenwinkels

Mijn benodigdheden koop ik eigenlijk altijd online. Winkels waar ik goede ervaringen mee heb: Je betaald vaak verzendkosten, zorg dus dat je al je benodigdheden in één keer koopt. Dat scheelt weer.

  • Budgetstoffen.nl
  • Dekkersstoffen.nl

Stap 2: Patroon maken

Zie onderstaand het patroon met afmetingen. Het patroon bestaat uit twee delen: A en B.

1/2 patroon A en patroon B
De ronding van het nestje meet je af, 20 cm rondom.

Voor patroontekenen gebruik ik puinzakken van de Action. Maar je kan ook cadeaupapier of patroontekenpapier gebruiken.

Tip: Knip het patroon voor de helft uit, zodat je deze kan spiegelen. Zo weet je zeker dat beide kanten gelijk zijn.

Stap 3: Teken patroon A op de stof

Leg het patroon op de stof en teken met een speciaal krijtje het patroon over op de stof. Doe dit zowel op de stof voor de binnen- als buitenkant voor het babynestje.

Let op: leg de goede kant naar binnen, en teken het patroon aan de buitenkant van de stof.

Stap 4: Knip het patroon uit

Patroon A staat nu op beide stoffen (binnen- en buitenkant stof voor het nestje) getekend. Knip het patroon uit. Zorg dat je 1 cm rondom het patroon overlaat.

Stap 5: Naai de twee stoffen aan elkaar

Leg de stoffen op elkaar met de goede kant naar binnen. Om ervoor te zorgen dat de stof niet verschuift, kun je ze aan elkaar vastspelden. Naai de stoffen aan elkaar en zorg dat je de onderkant openlaat. Via deze opening ga je later de vulling erin doen.

Let op: je stoffen zitten nu nog binnenstebuiten.

Speld de stoffen aan elkaar met de goede kant naar binnen.
Laat de onderkant open.

Stap 6: Naai een tunnel voor het koord

Aan de binnenkant van de rand, op 1 cm van de rand rondom stik je nogmaals. Hiermee creëer je een tunnel waar je later het koord doorheen kan rijgen.

Let op: je stoffen zitten nu nog binnenstebuiten.

Stik 1 cm van de rand rondom.
Rijg het koord door de tunnel.

Stap 7: Rijg het koord en draai het nestje naar de goede kant

Nu je de tunnel hebt gemaakt kun je het koord erdoor heen rijgen. Maak het uiteinde van het koord vast aan een veiligheidsspeld of een paperclip en rijgen maar.

Als je koord erin zit, dan kun je je nestje omdraaien, met de goede kant naar buiten.

Stap 8: Matras maken

Het matrasje maak je van. Leg het patroon op het materiaal (fiberfill) en knip het patroon uit. Het matrasje dat we gaan maken bestaat uit vijf of zes lagen (je mag zelf kiezen). Leg de uitgeknipte matrasjes op elkaar en rijg deze met naald en draad met een grove steek aan elkaar.

Leg patroon B op de fiberfill en knip uit (5x).
Rijg de 5 lagen met de hand aan elkaar.

Stap 9: Stiksel maken matras

Pak deel A er weer bij. Leg op deel A (aan de goede kant, dus niet binnenstebuiten) je matrasje en teken deze op de stof, zodat je weet waar het stiksel moet komen. Teken het patroon op de stof die je voor de onderkant hebt gekozen, zodat je de getekende patroon lijnen straks niet meer ziet.

Stap 10: Vullen maar

Je babynestje is nu bijna klaar. Je kan nu het babynestje gaan vullen met de kussenvulling. Doe dit voorzichtig, zodat de stiksel aan de onderkant niet openscheuren. Als je de buitenrand gevuld hebt, kun je ook het matrasje erin schuiven.

Stap 11: Onderkant dichtmaken

Nu je matrasje erin zit en het nestje is gevuld, kun je de onderkant dicht maken. Vouw de randen van de stof netjes naar binnen en stik ze aan elkaar. Dit kun je met de hand doen.

Je kan het ook stikken met de naaimachine. Ik heb de vulling zodanig verschoven, dat mijn naaimachine er nog precies bij kon om de onderkant te stikken. Kijk zelf maar even of dit bij jou ook lukt?!

Stap 12: Optioneel

Tadaaa je babynestje is nu af! Trek het koord aan en je kunt het babynestje groter en kleiner maken naar wens. Als extra optie kun je nog een extra ‘band’ maken voor over de uiteinden, zodat je niet ziet dat ze aan elkaar geknoopt zijn. Ik vind het zelf mooier als dit netjes is weggewerkt, maar het hoeft niet.

De band als extra afwerking
Afgewerkt met biaisband

1. Neem een stukje stof van dezelfde breedte als het matrasje. Rol het stukje stof om het nestje heen en kijk hoeveel stof je nodig hebt. Knip de stof op de juiste afmeting.

2. Ik heb ervoor gekozen om de randen af te werken met een biasband, maar dit hoeft niet. Je kan ook de randjes netjes omstikken.

3. Als je stukje stof voor de band netjes is afgewerkt, dan kun je de onderkant vastmaken aan het matrasje. Dit kan je het beste met de hand doen.

De mooiste babynestjes

Vind je het lastig een mooie stof uit te kiezen? Zie hieronder mijn favoriete babynestjes ter inspiratie.

Lees meer