Week 33 van je zwangerschap

Week 32 naar 33

Lengte: 40 cm

Gewicht: 1800 gram

Ontwikkeling van je baby in week 33

Je baby daalt steeds verder en is steeds dichterbij zijn definitieve houding. Een baby kan verschillende houdingen aannemen, waarvan de meest ideale houding met zijn hoofdje naar beneden is.

Achterhoofdsligging

Met voetjes opgekruld en achterhoofd naar beneden. Zo kan het hoofdje zich aanpassen aan de vorm van jouw bekken. Dit is de meest ideale liggen.

Stuitligging

Je baby ligt met zijn benen naar beneden. Of met zijn billen naar beneden (onvolkomen stuitligging).

Dwarsligging

Je baby ligt dwars in je buik, in plaats van in de lengte. Er zal geprobeerd worden om je baby te draaien, als dit niet lukt is een natuurlijk bevalling niet mogelijkk.

Sterrenkijker

Met het hoofdje naar beneden, maar met zijn neus naar boven richting je buik.

Voorhoofdsligging

Je baby ligt met zijn hoofd achterover, met zijn voorhoofd tegen de baarmoederhals. Zo past je baby niet door het geboortekanaal.

Aangezichtsligging

Met zijn hoofd naar beneden en het achterhoofd ver achterover gebogen, met zijn gezicht tegen de baarmoederhals aan. Zo moet een breder gedeelte van het hoofdje geboren worden. De kans op een vacuümpomp is groter en het kan soms de ontsluiting tegen houden.

Kruinligging

Met zijn hoofd rechtop naar beneden en met zijn kruin tegen je baarmoederhals. Ook hier moet een breder gedeelte van het hoofd door het geboortekanaal. Hierdoor is een grote kans op inscheuren of een dat de baby met een vacuümpomp wordt gehaald.

Het aftellen is begonnen!

Voor jou is het aftellen geblazen. Nog maar even en je mag met zwangerschapsverlof. Wat een heerlijk vooruitzicht! Hieronder vind je een paar handige tips om relax met zwangerschapsverlof te gaan:

  • Begin tijdig met je werkoverdracht
  • Doe wat rustiger aan
  • Neem geen nieuw werk meer aan

Geef je grenzen aan en luister naar je lichaam

Wees niet bang om dingen niet aan te pakken of uit handen te geven. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen aangeeft, zodat je niet onnodig in de stress raakt of nog moeier wordt dan je al bent. Je vrienden, familie en collega’s hebben hier begrip voor. Dus het is echt niet erg als je het wat rustiger aan doet, minder werk aanneemt, niet overal bij bent, vroeg naar bed gaat. Nee, dat is echt niet erg. :)

Tip: smeer je buik in met verzorgende olie of lotion. Dit is niet alleen lekker voor je huid, maar het werkt ook ontspannend voor jou en je baby.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer