Default card image

In welke positie ligt jouw baby?

Je baby daalt steeds verder en is steeds dichterbij zijn definitieve houding. Een baby kan verschillende houdingen aannemen, waarvan de meest ideale houding met zijn hoofdje naar beneden is.

Achterhoofdsligging

Met voetjes opgekruld en achterhoofd naar beneden. Zo kan het hoofdje zich aanpassen aan de vorm van jouw bekken. Dit is de meest ideale liggen.

Stuitligging

Je baby ligt met zijn benen naar beneden. Of met zijn billen naar beneden (onvolkomen stuitligging).

Dwarsligging

Je baby ligt dwars in je buik, in plaats van in de lengte. Er zal geprobeerd worden om je baby te draaien, als dit niet lukt is een natuurlijk bevalling niet mogelijkk.

Sterrenkijker

Met het hoofdje naar beneden, maar met zijn neus naar boven richting je buik.

Voorhoofdsligging

Je baby ligt met zijn hoofd achterover, met zijn voorhoofd tegen de baarmoederhals. Zo past je baby niet door het geboortekanaal.

Aangezichtsligging

Met zijn hoofd naar beneden en het achterhoofd ver achterover gebogen, met zijn gezicht tegen de baarmoederhals aan. Zo moet een breder gedeelte van het hoofdje geboren worden. De kans op een vacuümpomp is groter en het kan soms de ontsluiting tegen houden.

Kruinligging

Met zijn hoofd rechtop naar beneden en met zijn kruin tegen je baarmoederhals. Ook hier moet een breder gedeelte van het hoofd door het geboortekanaal. Hierdoor is een grote kans op inscheuren of een dat de baby met een vacuümpomp wordt gehaald.

Lees meer