Week 36
Lengte: 43 cm
Gewicht: 2500 gram
Ontwikkeling van je baby in week 36
Je baby heeft nu nog een laagje huidsmeer over zijn hele lichaam, maar dit gaat niet lang meer duren. Langzaam laat het laagje huidsmeer los en komt als kleine stukjes in het vruchtwater terecht.
- Huidsmeer laat los
- Je baby daalt in
Verwen jezelf
We zeiden het al eerder: wees lief voor jezelf en laat je lekker verwennen. Nu heb je er nog de tijd voor, en straks als de baby er is niet meer (trust me). Dus ga lekker naar de kapper, pedicure of geef jezelf een massage cadeau.
Je bevalling
Je bevalling komt steeds dichterbij. Spannend! Je hebt een mooi geboorteplan gemaakt waarin netjes staat omschreven hoe jij je bevalling het liefste wil laten verlopen. Maar hoe weet je nou wanneer je bevalling begint? En wanneer bel je dan de verloskundige?
Hoe weet je wanneer je bevalling begint?
Je weet niet van te voren wanneer je bevalling precies gaat beginnen. Wel kun je een aantal voortekenen van je lichaam herkennen, zodat je weet dat je bevalling eraan zit te komen. Je kan last hebben van:
- Harde buiken
- Voorweeen
Harde buiken en voorweeën zijn in principe geen indicatie dat de bevalling snel gaat beginnen. Al weken voor je uitgerekende datum kun je hier last van hebben.
Hoe kan je een echte wee herkennen?
- Een ‘echte’ wee komt regelmatiger dan een voorwee.
- Een wee heeft een opbouw, hoogtepunt en ebt langzaam weg
Je weeën zijn begonnen, en nu?
Je hebt geconstateerd dat je weeën zijn begonnen. En wat nu? Het klinkt misschien gek, maar het gaat waarschijnlijk nog wel een flink aantal uren duren voordat je daadwerkelijk gaat bevallen. Het advies is nu om rustig te blijven en je bezigheden lekker voort te zetten. Je zal nog niet mega veel last hebben van de pijn. Vaak lukt het ook nog wel om in deze fase lekker te gaan slapen. Ook hoef je de verloskundige nog niet te bellen.
Je weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt, je baarmoedermond kan oprekken en je ontsluiting in gang wordt gezet. Deze beginfase, de eerste ontsluitingsfase, duurt gemiddeld zo’n 12 tot 14 uur.
Wanneer bel je de verloskundige?
In voorgaande gesprekken met je verloskundige is zeer waarschijnlijk ter sprake gekomen wanneer je de verloskundige mag bellen. Hebben jullie dit niet met elkaar besproken, dan kun je de volgende regel aanhouden:
Bij een eerste bevalling: als je weeën regelmatig zijn en 60 tot 90 seconden duren, gedurende 4 uur, dan mag je de verloskundige bellen.
Bij een tweede of meer bevalling: als je een uur lang regelmatige weeën hebt.
Goed om te weten: als je je er niet prettig bij voelt, of je hebt het gevoel dat het sneller gaat, dan mag je je verloskundige altijd eerder bellen.