Week 5 van je zwangerschap

Week 4 naar 5

Je bent niet ongesteld geworden en je bent over tijd. Dit is het moment dat je zwangerschapstest betrouwbaar en weet je zeker dat je zwanger bent. Vanaf nu ontwikkeld de embryo zich snel. De hersenen, ruggenmerg, de bloedsomloop en het hartje worden deze week gevormd. Als het hartje en de bloedsomloop functioneren kan er zuurstof en voedingsstoffen snel rondgepompt worden en kan het embryo in rap tempo verder groeien.

Een zwangerschapstest doen

Je kan een zwangerschapstest het beste uitvoeren in de ochtend. Als je zwanger bent maakt je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een verticaal streepje (dat samen een plusje maakt) op de zwangerschapstest tevoorschijn komt.

Omdat de zwangerschap nog zo pril is, maakt je lichaam nog maar weinig HCG hormonen aan. HIerdoor kan het zijn dat je slechts een héél licht verticaal streepje ziet verschijnen, die misschien wel amper te zien is. Dit betekent wel dat je zwanger bent.

Is je streepje bijna niet leesbaar? Doe dan over 3 dagen nog een zwangerschapstest en je zult zien dat er dan een dikkere verticale lijn tevoorschijn komt.

Goed om te weten: Het verticale streepje (hoe licht het streepje ook is) kan alleen getoond worden als je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaak.

Zwangerschapstest met licht plusje
Zwangerschapstest met donker plusje

Zwangerschapssymptomen week 5

Je weet het nu zeker, je bent zwanger! Gefeliciteerd! De zwangerschapskwaaltjes kunnen nu steeds heftiger worden. Mensen van buitenaf kunnen verder nog niets aan je zien.

De eerste dagen na de positieve test voelde zo onwerkelijk. Zo lang op gehoopt en nu was het dan eindelijk zover: ik ben zwanger! Super spannend allemaal. De eerste dagen na mijn NOD had ik last van buikkrampen, veel afscheiding en kon ik slecht in slaap komen. Verder voelde ik mij goed en zelfs energiek. Dat komt waarschijnlijk omdat ik zo ontzettend blij ben, haha.

  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen, door veranderende hormoonbalans
  • Buikpijn
  • Slecht slapen
  • Dromen
  • Vaak plassen
  • Honger

Zwanger en nu?

Wat moet je doen nu je weet dat je zwanger bent? Er zijn een aantal dingen die je in gang mag gaan zetten nu je weet dat je zwanger bent. Lees hier meer.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer