Waarom een knuffel voor je baby

Waarom een knuffel voor je baby

Knuffels! Je kan er niet genoeg hebben. Naast dat knuffels lief, schattig en zacht zijn, hebben ze ook een functie: ze geven je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Naarmate je baby ouder wordt zal de knuffel steeds een andere (belangrijke) rol krijgen in het leven van je kindje.

Geborgenheid en troost

Als je baby net geboren is zal je baby eerst naar de knuffels kijken en er op sabbelen. Na ongeveer zes maanden gaat je baby zich aan de knuffel hechten. Dit is ook de fase waarin je baby eenkennig wordt en het moeilijk vind om zonder papa en mama te zijn. In dit soort situaties zorgt een knuffel, die de fijne en veilige geur van thuis bij zich draagt, voor troost.

Houdt de knuffel een nachtje bij je tijdens het slapen. Dan gaat jouw heerlijke mama geur in de knuffel zitten. Dat vind je baby fijn.

Als je baby een peuter wordt dan zul je zien dat de knuffel vaak de beste vriend wordt van je peuter. Samen spelen en de knuffel moet overal mee naar toe. Voor het geval dat de knuffel een keer wordt vergeten of kwijt raakt, is het handig om een reserve exemplaar van de (lievelings)knuffel in huis te halen.

Veiligheid

Belangrijk is dat de knuffel wel veilig is voor je baby. Zorg ervoor datL

  • Geen losse deeltjes, als knoopjes of oogjes

  • Gesloten naden (zodat er geen vulling uit kan)

  • Zorg dat de knuffel wasbaar is, dat is wel zo fris

  • Je baby vrij kan ademen tijdens het slapen

Wat voor knuffel

Knuffels heb je in allerlei soorten en maten en welke knuffel het beste is voor jou baby wijst is zich eigenlijk altijd vanzelf. Je baby heeft vaak zelf al een voorkeur voor een knuffel. Zo hoef je zelf dus niet te kiezen voor je baby. Handig! Naast een ‘echte’ knuffel kun je ook kiezen voor een knuffeldoekje of speendoekje. Beide hebben dezelfde functie: veiligheid en geborgenheid en bieden troost bij verdriet.

  • Knuffels
  • Knuffeldoekjes
  • Speen knuffeldoekje

De leukste knuffels op een rij

Zelf ben ik gek op knuffels. En dan het liefste dierenknuffels met een lief snoetje. Zo leuk! Hieronder heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet. Stiekem zijn ze allemaal van hetzelfde merk: Jellycat. Dat zijn echt de allerzachtste knuffels ever. Vind jij ze ook zo zoet?

Knuffeldoekjes

Lees ook:

Lees meer