Speelgoed zintuigelijke ontwikkeling van je baby

In de eerste levensjaar van je baby functioneren de zintuigen op volle toeren. De zintuiglijke ontwikkeling van je baby is dan ook heel belangrijk. De zintuiglijke ervaringen in de babytijd hebben een positief effect op latere leeftijd op intellectueel niveau, fysiek en emotioneel vlak.

Met zijn zintuigen ontdekt je baby de wereld om zich heen. Door te proeven, ruiken, voelen en te luisteren. Het is daarom goed om je baby te laten experimenteren met verschillende materialen, texturen, geluiden en dingen om naar te kijken.

Met het ontwikkelen van je zintuigen ontwikkelt je baby zich op verschillende vlakken:

Tastzin

De tastzin zijn de zenuwen op je huid waarmee je prikkels kunt ontvangen. Met deze prikkels kun je voelen. Je baby leert met het ontwikkelen van de tastzin om zijn spieren aan te spannen en in evenwicht te blijven. Kracht te gebruiken, een juiste houding aan te nemen en minder snel te vallen.

Motorisch ontwikkelen

De ontwikkeling van de zintuigen is belangrijk zodat een kind leert om zich motorisch te ontwikkelen. Een goede ontwikkeling van de motoriek staat aan de basis voor de verdere ontwikkeling van je baby, zoals het ontwikkelen van taal en rekenvaardigheden.

Speelgoed verschillende materialen en structuren

Introduceer speelgoed bij je baby die de behoefte prikkelt om te ontdekken. Geef je baby regelmatig een ander speelgoedje, zodat het interessant blijft en je baby kan blijven ontdekken.

Laat je baby kennis maken met verschillende materialen en vormen. Je baby leert zo het verschil tussen koud en warm, hard en zacht, ruw en glad. Je baby vind het heerlijk om al die verschillende vormen, diktes en structuren te voelen. Ook leert je baby op deze manier de verschillende eigenschappen van voorwerpen.

Lees meer