Week 9 van je zwangerschap

Week 8 naar 9

Je baby ontwikkeld zich lekker door en heeft nu armpjes, handjes met vingertjes. De beentjes hebben knieen, enkels en tenen. Ook zijn despieren verder ontwikkeld en kan de baby zich bewegen met kleine schokjes. Hier kun je zelf nog niets van voelen. Ook heeft je baby nu een echt gezichtje met neus, mond en tong.

Zwangerschapssymptomen week 9

Hoe gaat het met je zwangerschapskwaaltjes? In week 9 namen bij mij de symptonen af en daar maakte ik mij gelijk zorgen over de baby. Ik heb gelijk allerlei website geraadpleegt en al snel kwam ik erachter dat het niet gek is als je symptomen iets afnemen. Zo rond week 9 kan het zo zijn dat je lichaam meer gewend is aan de HCG hormonen, waardoor je hormonen minder erg schommelen dan in het begin. Dat was fijn om te lezen.

Verder voel je je deze week waarschijnlijk erg moe (ik ook). Dat komt omdat je lichaam erg hard aan het werk is om de baby te laten groeien maar ook om jouw lichaam klaar te maken voor de rest van de zwangerschap. Dat kost veel energie. Ook kun je last hebben van wisselende emoties. De meeste vrouwen voelen zich vanaf week 12 weer een stuk beter.

  • Je baarmoeder groeit
  • Je hartslag versneld
  • Je gaat op een andere manier ademhalen
  • Je bloed volume neemt toe

Wil jij je de gezondheid van je baby laten testen?

Nog voordat je baby wordt geboren kun je je baby laten testen op afwijkingen. Hebben jij en je partner hier al over nagedacht? Tijdens je intakegesprek bij de verloskundige zal gevraagd worden of jij/jullie een test willen laten doen?

Combinatie test

Vanaf week 9 kun je een combinatietest laten doen en testen of je baby een verhoogde kans heeft op Down, Edwards-, of Pataus syndroom.

Betrouwbaarheid: het is een kansberekening, 85% wordt ontdekt Kans op een miskraam door test: Nee Kosten: de test wordt niet vergoed en kost ongeveer 170 euro

Hoe wordt er getest

Je krijgt een bloedonderzoek waarbij er wordt gekeken of er bepaalde stofjes in het bloed aanwezig zijn die wijzen op verhoogde kans op het syndroom. Daarnaast wordt de dikte van de nekplooi van je baby gemeten. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat je baby het syndroom van down heeft. Een dikke nekplooi kan ook wijzen op andere afwijkingen.

Vervolgens worden je leeftijd, duur van je zwangerschap, uitslag van het bloedonderzoek en de nekplooimeting gecombineerd en wordt er berekend of je een verhoogde kans hebt op een baby met het syndroom van down.

Wel of geen combinatietest

De verloskundige zal je vragen of je de combinatie test wilt laten doen. Vinden jij en je partner het lastig om hierin een keuze te maken? Onderstaande vragen kunnen jullie wellicht hierbij helpen:

  • Als je baby verhoogd risico heeft op het syndroom, wat betekent dit dan voor jullie?
  • Weet je zeker of je het voor de geboorte wilt weten?
  • Wat als je baby verhoogd risico heeft, wil je dan vervolgonderzoeken doen en wellicht met de mogelijkheid op een miskraam?
  • Als je baby grote afwijkingen heeft willen jullie de zwangerschap dan afbreken?

Combinatie test of NIPT test

Je kan ook kiezen voor een NIPT test. Deze test kun je vanaf 11 weken laten doen. Hierbij wordt ook onderzocht of je kindje het syndroom van down heeft. Men zegt dat deze test betrouwbaarder is en bestaat alleen uit een bloedonderzoek. Deze test is alleen mogelijk in onderzoeksverband, wat betekent dat je met deze test automatisch meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek.

Naast de Combinatietest of NIPT Test zijn er nog andere testen die je kan doen om te kijken of je baby gezond is. Lees hier welke testen je nog meer kan doen.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer