Week 10 van je zwangerschap

Week 9 naar 10

Lengte: 2,3 cm

Gewicht: 2 gram

Ontwikkeling van je baby in week 10

Alles zit er op en aan, je baby is compleet! Vanaf nu gaat je baby alles verder laten groeien en ontwikkelen.

Zwangerschapssymptomen week 10

Met een beetje geluk voel je je steeds beter. Minder last van misselijkheid, moeheid en andere kwaaltjes. Dit komt doordat je lichaam steeds meer gewend raakt aan het HCG hormoon in je lichaam en er minder schommelingen plaatsvinden.

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van obstipatie, waardoor je moeilijk naar de wc kan. Dit komt door de hormonen die ervoor zorgen dat je darmen langzamer werken. Daarbij wordt je baarmoeder steeds groter en kunnen je darmen in de knel raken.

Obstipatie zorgt bij mij persoonlijk ook voor dat ik mij geestelijk minder goed voel. Dit komt doordat de afvalstoffen langer in je lichaam blijven en dat kan effect hebben op je mind. Of dit bij iedereen zo is, dat durf ik niet te zeggen. Maar ik weet wel, dat het bij mij zo is. Daarom doe ik er alles aan om obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder geef ik je wat tips.

Tip: drink veel water en eet vezelrijk

Wat kun je doen tegen obstipatie?

Door op je voeding te letten en veel water te drinken kun je de stoelgang verbeteren. Zie hieronder enkele tips

  • Drink voldoende water

  • Drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag

  • Eet vezelrijke producten Zorg dat je voldoende vezels binnen krijgt. Dit is niet alleen gezond, maar bevorderd ook de stoelgang. Producten waar veel vezels in zitten zijn: volkoren producten, fruit, groenten.

  • Zorg dat je voldoende beweegt

  • Zorg dat je de juiste aanneemt op de wc. Leun niet naar voren, maar juist iets naar achter, zodat de weg wordt vrijgemaakt voor je ontlasting.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer