Week 18 van je zwangerschap

Week 17 naar 18

Lengte: 14 cm

Gewicht 140 gram

Ontwikkeling van je baby in week 18

Door al het heen en weer bewegen in je buik zijn de spieren van je baby sterker geworden. Hierdoor kan je baby steeds harder trappen en waarschijnlijk voel je je baby nu zelf ook bewegen in je buik. Gek he, als je je baby voor de eerste keer voelt!

Tastzin

Ook is de tastzin van je baby ontwikkelt. Dit betekent dat je baby kan voelen. Hij zijn eigen bewegingen voelen, maar ook als jij bijvoorbeeld over je buik heen strijkt. Je ziet zwangere vrouwen vaak over hun buik aaien, dat is dus niet voor niets. De baby kan dit voelen. Zo kun je al voordat je baby geboren is contact maken.

Gericht kijken

De spieren van de ogen worden ook getraind, om ervoor te zorgen dat je baby zich straks kan focussen met kijken. Baby’s kijken vaak in het begin een beetje scheel, dat komt doordat de oogspieren nog niet goed genoeg getraind zijn om te kunnen focussen.

Zwangerschapssymptomen week 18

Heb je je baby al gevoeld? Vanaf nu zou je je baby in je buik kunnen voelen. Als het je eerste zwangerschap is, dan is het nog wat lastig te herkennen. Je zou het gevoel kunnen verwarren met darmen. Dus in dat geval, nog even geduld.

Nog altijd gieren de hormonen door je lichaam en kun je last hebben van verschillende ongemakken.

Pijnlijk tandvlees

Door de hormonen kan je tandvlees sneller gaan bloeden en worden de groei van bacteriën in je mond minder goed geremd. Hierdoor kun je last krijgen van tandplak. Verzorg je gebit dus extra goed tijdens je zwangerschap.

Tip: Borstel je gebit en tandvlees zachtjes met een zachte tandenborstel.

Last van rusteloze benen

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen heeft last van rusteloze benen tijdens de zwangerschap. Zolang je je benen blijft bewegen heb je nergens last van. Totdat je je benen laat rusten, dan krijg je ineens last van:

  • Tintelingen
  • Brandend gevoel
  • Kriebelen
  • Gevoel dat je je benen wilt bewegen

Erg vervelend dus! In het ergste geval kun je er zoveel last van hebben, dat je er minder goed van slaapt. Ook voor rusteloze benen geldt dat dit na de zwangerschap vanzelf weer overgaat. Lees hier meer over rusteloze benen en wat je er tegen kunt doen.

Duizeligheid

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van duizeligheid en een een licht gevoel in je hoofd. Dit heeft verschillende oorzaken:

Plotselinge daling bloeddruk

Doen: Eet of drink iets zouts

Je bloed kan moeilijk doorstromen

Doen: Beweeg voldoende en sta niet te lang stil

Lage bloedsuikerspiegel

Doen: Zorg dat je regelmatig en kleine porties eet

Voorbereidingen komst van je baby

Heb je je kraamzorg al geregeld? Dit kan nog tot week 20!

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer