Week 11 van je zwangerschap

Week 10 naar 11

Lengte: 3,1 cm

Gewicht: 4 gram

Ontwikkeling van je baby in week 11

Je baby groeit lekker door. In een week tijd is hij 1 cm gegroeid en is het gewicht verdubbeld. Deze groeispurt duurt tot week 16. Ook kan de baby zich al goed bewegen en zwemt lekker heen en weer in je buik. Je merkt hier zelf nog niets van. Het geslacht van je baby wordt al bepaald tijdens de bevruchting, en vanaf deze week worden de geslachtsorganen voor het eerst zichtbaar.

  • Groei spurt
  • Geslachtsorganen zichtbaar
  • Oogleden zijn klaar (de oogjes zitten wel nog dicht)
  • Trekjes als uitrekken en duimen

Zwangerschapssymptomen week 11

Doordat de baby zo hard groeit, kun je je nog steeds erg moe voelen en last hebben van stemmingswisselingen. Door de invloed van hormonen kunnen ook je huid, je haar en je nagels veranderen. Je buik groeit, je kan deze week een klein bolletje zien!

Zie je nog geen bolletje op je buik? Maak je geen zorgen. Het is per vrouw verschillend wanneer er een klein buikje zichtbaar wordt. Bij mij is er in week 11 ook nog niets te zien. Dit vind stiekem best wel jammer.

Je huid

Het effect van de hormonen op je huid is per vrouw verschillend. Heb je normaal een gave huid, dan kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap ineens last krijgt van een onzuivere huid. Anders kan het ook: normaal heb je een onzuivere huid en tijdens je zwangerschap een prachtige stralende huid.

Belangrijk: verzorg je huid goed met hydraterende en verzorgende producten.

Je nagels

Je nagels groeien sneller tijdens je zwangerschap. Door de hormonen kunnen je nagels harder en sterker worden (lucky you!). Maar het kan ook zijn dat je minder geluk hebt en je nagels juist brozer en dunner worden en hierdoor snel afbreken. Na je bevalling worden je nagels weer als voorheen, dus niets om je verder druk om te maken.

Je haar

Er zijn ook leuke veranderingen door de invloed van hormonen: Je haar wordt voller! Door de oestrogeen blijft je haar in de zogenaamde rustfase waardoor je minder haar verliest. Helaas verlies je deze extra haren weer na de bevalling. HEt kan dan soms met grote plukken tegelijk uitvallen. Dit hoort erbij.

Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.

Lees meer